Oorganiserade får ta del av vad FTF förhandlat fram, är det rättvist?

En delegation med många smarta och kunniga personer har från fackets sida suttit centralt och förhandlat kollektivavtal. Sen har många smarta och kunniga personer suttit i lokala förhandlingar och förhandlat direkt med arbetsgivaren för att få till ett så bra avtal som möjligt. Det går åt många timmar och en hel del slit för oss som sitter och förhandlar. Och sen får även de som inte är medlemmar skörda frukten av det jobbet.

Ja är det rättvist? Att det som ni medlemmar betalar för att det vi gör för er även kommer de som inte betalar för sig tillgodo? Hur hade det varit om det bara gällde de som är medlemmar i det fackförbund som tecknar kollektivavtal med arbetsgivaren?

Det är ingen enkel fråga och något som man kämpar med i varje kollektivavtalsförhandling. Men några svar finns det nog.

Vill lugna min arbetsgivare med att säga att följande saker jag kommer att beskriva är inget som sker på vår arbetsplats, för vi har nu att bra samarbete.

Men en sak är att om man bara ger saker till medlemmarna så kan det antingen bli så att man bara anställer personer som inte är med i facket eller som inte vill vara med i facket för att hålla lönerna nere totalt sett. En annan sak kan ju bli att man ”uppmuntrar” nyanställda att inte gå med i facket om de vill få fast anställning. Eller så är det så att man köpslår som arbetstagare och säger att om jag får jobbet så lovar jag att inte gå med i facket mot att få jobbet före någon som är fackligt ansluten.

Till slut så urholkas medlemsantalet och då är vi för få för att arbetsgivaren ska behöva ha kollektivavtal med oss. Eller kollektivavtal kanske de har men vi har ju inget att sätta emot i förhandlingar om lön, arbetsvillkor eller ha något inflytande i om det bland annat ska bli bättre personallånevillkor.

Vad ska vi göra åt det då? Ja det enklaste är ju om du som medlem förklarar det för din kollega som inte är medlem att de åker snålskjuts på dina pengar. Men det kanske inte ger någon mysig stämning på jobbet. Men förklara gärna för dem att det är lite som i ett val, den som får flest röster är den som får makten, och har vi inga medlemmar har vi heller ingen makt att påverka på samma sätt. Och tycker man att vi inte förhandlar saker för just dem, så är det inte förrän man är medlem man kan vara med att påverka vilka frågor vi ska driva heller!

Visst det finns fler fackförbund att gå med i, men det är FTF som förhandlar på den här arbetsplatsen. Det är inte Unionen eller kommunal som verkar här och deras kollektivavtal har ingen verkan alls här. SACO finns ju också, och där har man kollektivavtal men de verkar inte heller på arbetsplatsen och gör inget för att påverka här.

Sen gör vi ju så mycket mer än bara verkar på arbetsplatsen. Vi är faktiskt med och påverkar hur arbetsrättslagar skapas i Sverige, men även i Europa där de flesta besluten tas. Vi är med och påverkar beslut som berör regler och lagar som påverkar vår arbetsgivares verksamhet som också bestäms mycket i Europa, men även nationellt. Och samma sak där, har vi många medlemmar inom branschen så lyssnar man mer.

Så vad säger ni, ska alla ta och värva minst en kollega som inte är med i FTF?

Att få Sveriges bästa inkomstförsäkring med i avgiften är ju bara det ett bra argument att gå med! Sen att man bidrar till att vi kan påverka både arbetsgivaren, Sverige och Europa är ju en riktigt bra bonus! Sen får du ju självklart hjälp och stöd av oss lokalt både vad gäller lönedialoger, arbetsmiljö och andra saker! Nya medlemmar betalar 50 kronor i månaden de första 6 månaderna!

Lars Dahl
Vice Ordförande

Ps. Du som chef ska ju självklart också vara med i FTF så vi även kan hjälpa dig påverka din arbetssituation på jobbet! Bara för att du är chef är det ju inte självklart att arbetsgivaren tar bättre hand om dig! Ds.

Annonser

About FTF-LF Stockholm

Vi är Personalklubben på Länsförsäkringar Stockholm för FTF. Vi står på våra medlemmars sida och förhandlar med arbetsgivaren gällande lokala kollektivavtal, personalärenden och i medbestämmandefrågor.

Posted on 19 maj, 2011, in Allmänt and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. 2 kommentarer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: