LFP fullmäktige i dagarna 2, sammanfattning av dagarna.

Länsförsäkringsgruppens personalförening, LFP, har haft fullmäktige. Här kommer lite sammanfattning om vad vi pratat om och vad vi fått information om.

20111019-123258.jpg

Första dagen börjar med en genomgång av LF Banks VD Rikard Josefson och hur han ser på bankverksamheten och framtiden.

Saker han pratade om var bland annat att vi måste bli av med nischbanksstämpeln. Vi är numera större än de andra nischbankerna tillsammans (ICA-banken, Forex, resurs med flera). Vi måste också ladda varumärket med mer bank, och för att kunna göra det måste vi upp med kompetensen och öka vårt självförtroende att vi kan vara bank också. Många andra banker är bättre på att vara just bank, men de börjar nu också sälja försäkringar. Vi måste också titta mer på kundlönsamheten och inte stirra oss blinda på produktlönsamhet. Vidare säger han också att det lättare att gå från att prata bank till att sälja in försäkringar än att få en försäkringskund intresserad av bank.

Efter det var Torbjörn Hultgren HR-chef LFAB och pratade om försäljningen av fondliv och vad som händer framåt med det internköp som sker. Man har också varit noga med att göra olika värderingar av bolaget så att det blir rätt pris gentemot båda parterna som är LFAB och Livbolaget.

Vi gjorde ett grupparbete om lönedialogerna har vi haft. De visar sig att alla bolag har fått ut minst eller mer än det som avtalats. Vi pratade också om saker som varit bra erfarenheter och vad som varit dåliga erfarenheter.

20111019-123318.jpg

Bra erfarenheter har bland annat varit att det varit bättre dialoger när många haft två samtal. Bra med slutförhandling och bra att lönepåslag och befodringstillägg har hållits utanför

Dåliga erfarenheter har varit att man tycker att arbetsgivaren varit dåligt påläst, gemensamma lönekrieterier har inte efterlevts och varit svårt att få till vad som krävs av en medlem för att den ska komma upp i lön. Vidare tycker man att det varit för svårt att få till mer för de som varit oeniga och att cheferna inte verkar ha mandat utan måste få godkänt av sin chef för att ens sätta löneförhöjningen till att börja med. Det har också varit dåligt med själva motiveringarna från cheferna men även svårt att få bra motiveringar av medlemarna. Men vi tar med oss våra erfarenheter och tar med respektive bolag så att det blir bättre till nästa år.

 20111019-150601.jpg

FTF:s Förbundssekreterare Andreas Westerius pratade om medlemsundersökningen som FTF gjorde i våras.

Saker som kom fram i undersökningen är att de flesta faktiskt vet vem som är ordföranden men att man anser att vi i klubbarna inte är förhandlingskraftiga. Så både bra saker och saker vi helt klart måste jobba med. Men detta är också något varje klubbstyrelse måste jobba med lokalt. Personligen tror jag mycket handlar om att visa våra medlemmar vad vi gör och då även när vi gör bra saker, inte bara när vi löser problem.

På kvällen gick vi och åt middag på Kontoret, en restaurang nära Karlaplan. Och nej vi fick inte övertidsersättning trots att vi tillbringade kvällen på Kontoret 😉

20111019-212046.jpg

20111020-160445.jpg

Dag 2 sattes igång med lite punkter på dagordningen, som vi också gjort tidigare dag. Sammanfattnignsvis har punkterna handlat om vår ekonomi som ser bra ut, vad som händer inom LFP och FTF:s förbundsstyrelse. Håkan Haraldsson och Linda Pettersson sitter ju i förbundstyrelsen och förbundssekreteraren intygar att de är väldigt drivande i det arbetet. Det pratades om arbetet med vår pensionskassa FPK samt om att man tittar på att ta fram nytt erbjudande för gruppförsäkringar. LFP har också funnits till hands för att hjälpa med avtal, vid uppsägningar och rekrytering i de olika klubbarna.

Ari Partanen kom sen och pratade om automatiserad skadereglering. Det handlar inte om att automatisera utan om att göra enklare hantering där vi kan direktskadereglera. Det är en framtid dit vi kommer och det snart och vi måste göra det för att hänga med i utvecklingen. IF gör det redan idag och andra försäkringsbolag kommer säkerligen att hänga på. Men som sagt återigen handlar det inte om att en maskin ska göra en bedömning det är det fortfarande skaderegleraren som måste godkänna. Men det ser ut som att det som LFAB jobbar med gör jobbet enklare och snabbare.

Andreas Westerius fattar sen talarstolen igen och pratar facklig framtid. Hur går vi framåt? Vad behöver vi förändra och vad ska vi behålla?
De frågor som är viktiga för våra medlemmar är fortfarande de traditionell med lön, arbetstider, arbetrsmiljö och anställningstrygghet. Det som är våra stora utmaningar är dock att värderingar hos de yngra går mer åt att individen klarar sig själ snarare än att kollektivet hjälper en. Facket måste bli en part som finns där för medlemmarna både när det går bra och dåligt.

Vi måste också bli bättre på att positionera oss i frågor som berör branschen och uttala oss om hur vi ser på saker och ting. Lagstifning driver omstruktureringar i branschen och hur driver vi? Måste vi sammarbeta mer med TCO? Behöver vi ha utökat samarbete med andra fackförbund som till exempel finansförbundet? Frågorna var många och det är något vi måste ha med i tankarna i det fackliga arbetet framåt.

Andreas pratade också mycket om vad FTF.s kansli jobbar med just nu i form av sammarbete, avtalsutveckling, varumärke och hur vi stärker de förtroendevalda.

Efter det så avslutades mötet för denna gång och vi ses igen den 8-9 februari 2012.

Men det har varit bra dagar med bra genomgångar både från FTF och från Länsförsäkringars olika enheter. Det händer saker i vår omvärld och i vår närhet som påverkar både jobben idag och i morgon så vi behöver ju också ha koll på det.

Har du som medlem frågor om vårt arbete eller om du är intresserad av att engagera dig ta gärna kontakt med mig!

Vi ses och hörs!

Lars Dahl
Vice Ordförande.

Annonser

Posted on 20 oktober, 2011, in Allmänt and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: