Ska både medlemmar och oorganiserade strejka? Ett förtydligande.

En av de vanligast frågorna som ställs, är vilka som egentligen omfattas av konflikten. Är det både FTF-medlemmar och oorganiserade, som FTF påstår, eller är det bara FTF-medlemmar, som FAO påstår?

Så här förhåller det sig:
FAO sluter kollektivavtal med både FTF och Saco. Anställda som är medlemmar i ett Saco-förbund omfattas av kollektivavtalet mellan FAO och Saco, medan alla andra anställda omfattas av kollektivavtalet mellan FTF och FAO.

FTFs konfliktvarsel lyder ”Arbetsnedläggelse som utförs inom FTF-FAOs kollektivavtalsområde på försäkringsbolaget xx…”. Varslet gäller alltså ett helt avtalsområde. Det i sin tur betyder att alla anställda som omfattas av FTF-FAO-avtalet, också omfattas av konfliktåtgärderna. Ett undantag finns och det är ”felorganiserade”, det vill säga den som är medlem i ett annat fackförbund än FTF eller Saco och som FAO inte har slutit kollektivavtal med. Medlemmar i andra förbund, oavsett om det är Saco, Unionen, Ledarna eller Finansförbundet, ska iaktta neutralitet i konflikten. Det betyder att de inte ska ta över arbetsuppgifter som FTF-medlemmar skulle ha utfört.

Oorganiserade har rätt att delta i konflikten och det framgår av FAOs hemsida att de inte betraktar detta som arbetsvägran.

FTF kan inte tvinga oorganiserade att gå ut i strejk, men vi betraktar oorganiserade som fortsätter att jobba med de blockerade arbetsuppgifterna som strejkbrytare.
Vi förväntar oss att oorganiserade stödjer konflikten, eftersom de går på FTFs avtal och därmed får ta del av de fördelar som finns i avtalet. Går de med i FTF får de dessutom konfliktersättning när konflikten bryter ut.

Personligen tycker jag att det hade varit helt rätt att ta ut oorganiserade och tvingat dem att gå hem utan lön. För ska man ha samma rättigheter som andra på arbetsplatsen men inte vilja var med att betala för det får man lite stå sitt kast.

Så är du inte medlem idag men ändå tror på att man ska ha schyssta arbetsvillkor på arbetsplatsen så tycker jag att du går med nu genast och det genom att KLICKA HÄR

Och återigen, du som är medlem kanske ska fråga din kollega varför du ska betala för att han eller hon ska få samma villkor som du!

Vi ses och hörs!

Lars Dahl

Annonser

About FTF-LF Stockholm

Vi är Personalklubben på Länsförsäkringar Stockholm för FTF. Vi står på våra medlemmars sida och förhandlar med arbetsgivaren gällande lokala kollektivavtal, personalärenden och i medbestämmandefrågor.

Posted on 3 februari, 2012, in Allmänt and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: