Lokal lönebildning är fortfarande modellen

Vi är oerhört förvånade över att FAO nu försöker lägga sig i den lokala lönebildningsprocess som vi har ett kollektivavtal om. Det är inte sant att det finns ett centralt avtalat löneutrymme som de lokala parterna måste följa
– Gert-Ove Andreasson, förhandlingsansvarig på FTF – facket för försäkring och finans.

Ovanstående citat kommer från FTF efter det att FAO gått ut med på sin hemsida att man går ifrån lokal lönebildning som du kan läsa HÄR

Det som FTF förhandlat fram centralt är en siffra på 2.6% som gäller om man lokalt inte kan komma överens. Det man har gjort i avtalet är att man har ändrat lite och tagit bort viss text. Så här står det i avtalet:
3.1 Inledande förhandling – lokalt löneavtal. Där lyder texten: – komma överens om formerna för den lokala löneprocessen (samt eventuellt avtala om löneutrymme). Texten inom parentes har utgått.

Detta tolkar nu FAO som att den siffra som satts gäller alla arbetsgivare som har kollektivavtal med FTF. Alltså att siffran är 2.6%, varken mer eller mindre. Man skriver till och med att siffran ska gälla automatiskt i de lokala lönerevisionerna.

Fortfarande är det så att det som avtalats centralt är den siffra som gäller som en ”nödutgång” ifall vi inte kommer överens lokalt. Det är den linjen som FTF driver centralt och det är också den linjen vi kommer driva på Länsförsäkringar Stockholm.

Självklart är vi medvetna om att företaget måste få bukt med sitt resultat och vi kommer därför inte att begära guld och gröna skogar. Däremot kommer vi begära rättvisa lönedialoger samt att motiveringarna ska vara väl formulerade. Vi kommer också begära ett förtydligande om vad i lönekriterierna som gäller inom olika arbetsområden. Det är viktigt för oss att man får reda på varför man fått den löneökning som chefen lagt och inte få svaret ”Jag har inte mer pengar att dela ut”.

Vad tycker ni är viktigt i en lönedialog? Tycker ni att 2.6% kan vara bra i år med tanke på läget? Tankar och idéer tas tacksamt emot!

Vi ses och hörs!

Lars Dahl

Annonser

About FTF-LF Stockholm

Vi är Personalklubben på Länsförsäkringar Stockholm för FTF. Vi står på våra medlemmars sida och förhandlar med arbetsgivaren gällande lokala kollektivavtal, personalärenden och i medbestämmandefrågor.

Posted on 7 februari, 2012, in Allmänt and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: