Hur får vi vara med och påverka saker på arbetsplatsen?

Att jobba fackligt på en arbetsplats är att bland annat se till att vara insatt i det löpande arbetet i företaget. Det är också företags uppgift att se till att de fackliga representanterna får det material som behövs för att kunna vara insatt. Det ligger även på den fackliga organisationen att ha koll på det löpande arbetsmiljöarbetet.

Det är arbetsgivarens skyldighet att informera den fackliga organisationen om hur det går för företaget och när man ska göra förändringar måste man förhandla det. Detta kallas för medbestämmande och är fastställd i Lagen om medbestämmande på arbetsplatsen eller det man kallar för MBL.

Hur går det till här på Länsförsäkringar Stockholm då? Hur träffar vi företaget och får information?

Idag fredag sitter jag och Ingemar Bodlund med i Företagsledningen där vi är med en gång i månaden. Där får vi information om det ekonomiska läget, vad som händer i bolaget, vad som kommer hända och en hel del beslutspunkter gås igenom. Det är bland annat i företagsledningen vi varit med i arbetet kring de dialogdagar som nu varit i region och är i full gång på kundcenter och affärsstöd. I företagsledningen går man även igenom riktlinjer och policys så att vi har en chans och ge vår åsikt. Vi är med andra ord rätt bra insatta i det mesta som händer i bolaget.

Det är alltid lite vassare att ha med facket i det som händer

Sen träffar vi ju arbetsgivaren i andra grupperingar också, bland annat på Kundcenter och Skador/affärsstöd där mina fackliga kollegor sitter och går igenom vad som händer i de grupperna. Där har vi bland annat tagit upp hur man sitter på Kundcenter och fått en liten arbetsgrupp som ser över hur två av grupperna kan sitta bättre.

En annan viktig grupp vi sitter med i är Arbetsmiljökommittén där vi tittar på det löpande arbetsmiljöarbetet, sjukfrånvaro, incidenter med mera. Mycket frågor om luft och om det är varmt eller kallt. Men där sitter ju även vårt Huvudskyddsombud Johan Bendelius med.

Sen är det en hel del möten där man sitter och går igenom allt mellan himmel och jord. Ja mycket tid gick ju till när vi gjorde om i region till att även ha säljare butik, ett arbete som var viktigt att det blir bra och rättvist för alla parter där det viktigast för mig var medlemmarna i FTF och självklart att företaget ska gå bra. Sen sker det ju saker löpande med rekryteringar, personalärenden och arbetsgrupper inom bland annat kompetens som vi sitter med i.

Ett viktigt möte för hur vi kan vara med och påverka är ju också det styrelsemöte vi i Personalklubben har där vi även informerar varandra om vad som händer! Där kan det ibland bli både långa och intressanta diskussioner som sig bör, då vi som sagt har ett svårare arbete med att vi ska väga både medlemmarnas intressen men även företagets.

På Länsförsäkringar Stockholm tycker jag att samarbetet mellan oss och arbetsgivaren fungerar bra och vi får väldigt mycket information. Jag känner också att man faktiskt lyssnar på oss och meningen är ju inte heller att vi ska vara bångstyriga på något sätt. Vi har ju faktiskt en fantastisk insikt i verksamheten både genom att vi själva finns där men även via våra kontaktombud.

Men arbetet som fackombud och som ordförande för personalklulbben är både intressant och utvecklande. Jag har också väldigt bra kollegor, både inom Länsförsäkringar stockholm men även i resten av Länsbolagsgruppen och hela FTF. Där får jag också lära mig att det finns de som inte får information från arbetsgivare och också ibland blir motarbetade. Då kan jag känna mig stolt över hur bra vi samarbetar här.

Nä nu är det som sagt Företagsledning som gäller och djupdykning i riktlinjer och policys men

Vi ses och hörs!

Lars Dahl
Ordförande i FTFs Personalklubb på Länsförsäkringar Stockholm

Annonser

About FTF-LF Stockholm

Vi är Personalklubben på Länsförsäkringar Stockholm för FTF. Vi står på våra medlemmars sida och förhandlar med arbetsgivaren gällande lokala kollektivavtal, personalärenden och i medbestämmandefrågor.

Posted on 1 juni, 2012, in Allmänt and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. 3 kommentarer.

  1. Christer Böös

    Bra förklaring Lars!!! Christer Böös ordförande i Brandskyddsföreningens klubb.
    Ha en trevlig helg!!

  1. Pingback: Ibland så floppar det, Sommartävlingen är ett sånt exempel « FTF-LF Stockholm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: