Småbarnsföräldrar har unik rättighet.

Enligt föräldraledighetslagen och även vårt kollektivavtal har man som småbarnsförälder med barn upp till 12 år, rätt att gå ner i arbetstid men 25%. I lagen är det fram till barnet är 8 år och sen har vi i vårt kollektivavtal fått till att det gäller fram till barnet är 12 år.

Förutom den rätten så har man rätt till att förlägga arbetstiden enligt tjänstemannens önskemål om en sådan förläggning inte medför påtaglig störning i arbetsgivarens verksamhet.

Nyligen har det konstaterats att det på Länsförsäkringar Stockholm inte finns några hinder för att tjänstemannens önskemål ska uppfyllas. Meningen med denna ”hårda” tolkning av lagen är för att föräldrar ska kunna få ihop sin vardag som kan innebära hämtningar och lämningar på dagis/skola eller för att få mer tid för sina barn helt enkelt. Meningen är också att den lediga tiden ska slås ut på hela veckan, alltså inte att man har en ledig dag.

Detta innebär vidare att om man jobbar till exempel på kundcenter så har man rätt att önska sina tider och sen få de tiderna. Självklart ska man ju försöka variera sin arbetstid om det går, man kan ju dessutom bättre på lönekuvertet genom att göra det. Men som sagt om det inte går, så måste arbetsgivaren tillgodose det.

Rätt eller fel tänker jag inte spekulera i här faktiskt, men vad tycker du?

Vill du läsa mer om dina rättigheter som förälder gå in på FTFs hemsida.

Du som är medlem i Länsförsäkringar Stockholms Personalklubb kan läsa mer om hur diskussionen varit gällande förläggande av arbetstid på våra inlogga sidor.

Vi ses och hörs!

Lars Dahl

Annonser

About FTF-LF Stockholm

Vi är Personalklubben på Länsförsäkringar Stockholm för FTF. Vi står på våra medlemmars sida och förhandlar med arbetsgivaren gällande lokala kollektivavtal, personalärenden och i medbestämmandefrågor.

Posted on 20 september, 2012, in Allmänt and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: