Fackligt arbete viktigt även ur ett europeiskt perspektiv.

Europaparlamentet.
Här inne tas många beslut som påverkar oss vare sig vi vill eller inte!

Nu i veckan fick jag det stora förtroendet att vara med på ett möte med NFU (Nordic financial unions) där vi diskuterade hur vi i de ekonomiska fackförbunden i norden ställer oss till ny lagstiftning som kommer komma för oss i försäkringsbranchen. Ja för vi kan ju behöva ett par till 😉

NFU består av facken som verkar inom Bank, försäkring och finans i de nordiska länderna. FTF och Finansförbundet sitter med från Sverige

Men denna lagstiftning handlar om konsumentskydd och ska vara för försäkringar vad MiFID (rådgivningslag gällande finansiell rådgivning) är för bankerna. Jag pratar om Insurance Mediation Directive IMD 2 (och där slutade 90% av er att läsa, fast ni borde fortsätta!!) som förenklat handlar om nya regler vid försäkringsförmedling. Men det kan även påverka vårt dagliga arbete och de påverkar helt klart Länsförsäkringars arbete. Jag lovar att jag inte ska tråka ut er med innehållet för mycket, för är man intresserad så kan man läsa mer genom att klicka på de blåmarkerade länkar jag lagt upp lite här och var i inlägget.

Men det jag vill komma fram till är att även vi i facket tar ett ställningstagande när det kommer ny lagstiftning. Precis som företagen har sina lobbyister och organisationer som försöker påverka EU försöker vi också göra det men ur ett fackligt och medarbetarperspektiv. Mycket i detta nya direktiv handlar om provisioner, dokumentation och kompetenskrav, men enligt vår mening har man inte tänkt tillräckligt mycket på hur det påverkar medarbetarna som jobbar med det här.

Den här församlingen kanske inte alltid vet vad som är bäst för alla, men tur då att ni kan påverka dem genom ert fackliga medlemskap.

Men det är viktigt att vi inom facket även påverkar lagstifningen i Europa och jag är stolt över att vara en del av dem som är med och förändrar till våra medlemmars fördel. Du som sitter på vårt kundcenter kanske inte tycker att de sakerna som händer där påverkar dig, men skulle du vilja att dina kunder hade rätt att se vad du har i lön? Det kan bli en av konsekvenserna av det här nya direktivet om vi i facket inte jobbar för att få en förändring på just den delen i förslaget!

Läs gärna mer om vårt internationella arbete på NFU eller läs ett par inlägg som skrivits om det på LiteVassare.se

Man får mycket för pengarna som medlem, eller hur!? 😉

Vi ses och hörs!

Lars Dahl

Annonser

About FTF-LF Stockholm

Vi är Personalklubben på Länsförsäkringar Stockholm för FTF. Vi står på våra medlemmars sida och förhandlar med arbetsgivaren gällande lokala kollektivavtal, personalärenden och i medbestämmandefrågor.

Posted on 27 september, 2012, in Allmänt and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: