Förändringar i LAS samt A-kassan på tapeten hos TCO

Ok jag har har 3 olika forkortningar i samma rubrik, men det kan bli intressant ändå!

Först så kan jag då förklara begreppen!
LAS = Lagen om anställningsskydd skyddar anställda vid uppsägningar och avskedanden med mera (klicka på länken för att läsa lite mer)
A-kassan = Arbetslöshetskassan som består av en statlig försäkring samt branschspecifika A-kassor (klicka på länken för att läsa lite mer)
TCO = Tjänstemännens centralorganisation Den centralorganisation där alla tjänstemannaförbund ingår, däribland FTF, Finansförbundet och Unionen för att nämna några (klicka på länken för att läsa lite mer)

Så där nu har vi rätt ut begreppen lite! (Och ni kanske fått utbilda er lite i det som är den fackliga vardagen)

Men för att ni inte ska dö av tristess så ska jag försöka att kort beskriva vad jag vill få fram med dagens inlägg.

Först gäller det LAS och att man föreslår en förändring som innebär att det blir lättare för företag att säga upp personal pga arbetsbrist, ha nya former av anställningar som underlättar uppsägningar och kunna begränsa tiden en arbetsgivare måste betala lön då en tvist uppstår vid felaktig uppsägan. Enligt de tre medlemsförbunden TCO, LO och SACO är detta ett sätt att stärka den part som redan idag har ett kraftigt övertag. Det som idag regleras i lagen gör att man oftare kommer till förlikning samt att det gör att företagen oftare omplacerar personer till nya arbeten snarare än säger upp. Meningen med förslaget är att minska kostnaderna för att säga upp personal samt att man tycker det är ommöjligt att göra sig av med folk med den modellen vi har idag. Men det borde kanske kosta att göra sig av med personal? Läs gärna debattartikeln!

Nu vidare till A-kassan där TCO har lämnat ett förslag på förändring då man ser att A-kassan urholkats med 7 615 kr per månad. Det är idag knappt 10% av de som arbetar som skulle få ut 80% av sin lön vid arbetslöshet om man inte har inkomstförsäkringar. I förslaget finns både förslag på förändring av en statlig, allmän del samt en frivillig del precis som idag. Dock borda man sätta ett tak på max 150 kronor per månad på den frivilliga delen. (Vi betalar idag 85 kr per månad) Idag är det så att man ska vara med i den A-kassa som hör till den branch man jobbar, men jobbar man i en branch med hög arbetslöshet så måste den branchen själv bära de kostnaderna. Det innebär att vi då har lägst A-kassa av alla medan till exempel hotell och restaurang har 410 kronor per månad. Man tycker att dagens tak på 18 700 kr inte är tillräckligt utan ska höjas till 27 500 kronor vilket skulle innebära att fler personer skulle få 80% vid arbetslöshet. Ett maxtak på avgiften skulle göra att fler var med i A-kassan då det idag är på tok för många som står utanför. Läs gärna TCOs förslag!

Men jag ville med det här egenligen bara informera er vad som händer även utanför våra väggar, även om det ibland känns som att det är tillräckligt med det som händer här! Men ibland måste man lyfta blicken för att se på saker och ting från ett annat perspektiv. Samt att det är ju bra att vi förtroendevalda inte blir helt insnöade på vårt egna utan även håller koll på vad som händer i samhället i övrigt.

Vad tycker jag då? Självklart tycker jag det är dåligt att försöka urholka LAS, det finns sätt för arbetsgivarna att kunna leda och fördela arbetet redan idag, man verkar bara inte veta hur. Sen är det självklart att jag är för en bättre A-kassa och bättre skydd från staten så att man inte behöver betala 410 kr per månad för något vi alla behöver! Mer åsikt än så får ni dock inte, då får ni fråga mig rakt ut istället 🙂

Vi ses och hörs!

Lars Dahl

Annonser

About FTF-LF Stockholm

Vi är Personalklubben på Länsförsäkringar Stockholm för FTF. Vi står på våra medlemmars sida och förhandlar med arbetsgivaren gällande lokala kollektivavtal, personalärenden och i medbestämmandefrågor.

Posted on 25 oktober, 2012, in Allmänt and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. 3 kommentarer.

  1. A-kassan behöver helt klart ett upplyft och ett höjt inkomsttak, en inkomstförsäkring blir i princip obligatoriskt för alla som tjänar över 19 000 i månaden. TCOs förslag verkar intressant, ska läsa på mer och återkomma.

  1. Pingback: Sverige fortsätter bryta mot EU-rätten gällande visstidsanställningar | FTF-LF Stockholm

  2. Pingback: Sverige fortsätter bryta mot EU-rätten gällande visstidsanställningar | WordbyLars

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: