Lokalt löneavtal klart! 2.5% på 15 månader till FTF-kollektivet

Handskak. Foto av Naomi Olofsson

Igår blev det klart att vi är överens om löneutrymmet i årets lönedialoger, 2.5% på 15 månader för FTF-kollektivet

Jaha tänker du, 2.5% på 15 månader, det var ingen hög siffra!

Nä siffran i sig kanske inte är så hög mendå finns det lite saker att beakta. Men för att göra det så måste vi gå tillbaka till tidigare informationer om FTFs centrala avtal och att man centralt ska följa det sk ”Märket”. ”Märket” syftar till vad industiavtalet kommer komma fram till när de ska vara klara med sitt avtal i April. Läs det tidigare inlägget om det centrala avtalet.

Vad ”märket” hamnar på vet vi inte, men det som verkar förstå sig på sådana här saker tror att det till slut kommer hamna någonstans på 2-2,2% på 12 månader och då tycker jag att vi hamnat rätt bra! 2.5% på 15 månader blir nämligen 2% på 12 månader när det räknas om (2,5 delat med 15 gånger 12).

Ni som var med på medlemsmötet den 21 januari kommer kanske ihåg hur diskussionerna gick och det var ju att ni medlemmar inte ville stå tillbaka för att bolagets resultat inte varit det bästa. Vi blir färre som gör mer saker vilket också bidrog till att ni kände att vi inte kunde gå med på hur lågt som helst. Detta har vi framfört till arbetsgivaren och drivit rätt så hårt i våra förhandlingar. De har också lyssnat på detta och haft förståelse för det vilket gjorde att vi efter flera möten kom fram till 2.5% på 15 månader.

2.5% på 15 månader för kollektivet kan ge mer pengar i lönekuvertet för er medlemmar!

2.5% på 15 månader för kollektivet kan ge mer pengar i lönekuvertet för er medlemmar!

Sen har det varit diskussioner om det ska vara ett 12- eller 15-månadersavtal men jag var av den bestämda åsikten att om nu de centrala parterna kommit överens att förlänga avtalet till den 31 mars så får vi hålla oss till det. När får vi annars få betalt för de 3 månaderna och vi vet ju inte ens hur nya avtalet kommer se ut då det inte är förhandlat än (förhandlas 2014). Nä vi rensar ut det gamla innan vi börjar med det nya, vilket vi nu också gör!

Men nu känner jag att jag raljerar och det är inte meningen alls! Men kortfattat kan man säga att vi kommit väl ut i löneförhandlingen och 2.5% är en bra siffra i år (LF Skåne fick exakt samma som oss, och de har haft goda år). Jag tror att det är runt detta både ”märket” och övriga Länsbolag kommer hamna.

Det viktiga nu är att ni får börja ha era lönedialoger och att de blir bra! Tänk på att ni kan komma till oss i klubben om ni vill ha hjälp och stöd inför lönedialogen och att om ni funderar på att göra er ej överens efter dialog nummer 2 så ska ni också kontakta oss innan ni gör er ej överens i HR-systemet.

Vi kommer återkomma med mer information om både lönedialoger och vilken hjälp vi kan vara inför, under och efter! Läs även vår sida ”Löneladda” här på bloggen!

Och har ni några frågor så är det bara att maila oss! Så vad tycker ni? Är det en godtagbar siffra för kollektivet?

Vi ses och hörs!

Lars Dahl

Annonser

About FTF-LF Stockholm

Vi är Personalklubben på Länsförsäkringar Stockholm för FTF. Vi står på våra medlemmars sida och förhandlar med arbetsgivaren gällande lokala kollektivavtal, personalärenden och i medbestämmandefrågor.

Posted on 6 mars, 2013, in Allmänt and tagged , , , . Bookmark the permalink. 1 kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: