LÖNELADDA!

Du har rätt att få en lön som motsvara din prestation på jobbet. Gör du ett bra jobb ska det synas i lönekuvertet, helt enkelt. Det står i kollektivavtalet.

Där står också att det är det lokala FTF, som tillsammans med arbetsgivaren ska komma överens om hur lönen ska sättas, vilka kriterier för lönesättningen som ska gälla och hur mycket pengar som ska vikas för lönejusteringar.

Förbered dig!

Bra förberedelser är a och o. Vi i personalklubben och Länsförsäkringar Stockholm har fastställt kriterier för vad som ska värderas vid lönesättningen.

Dessa kriterier hittar du på våra sidor på vårt Intranät. Då dessa bara gäller för Länsförsäkringar Stockholm kommer jag inte lägga ut dem här. Men kontakta oss i personalklubben om du inte hittar dem.

En av de viktigaste sakerna att göra när du förbereder dig är att  bygga din argumentation på punkter som finns med i de lokala lönekriterierna.

Förutom att noga gå igenom lönekriterierna kan du förbereda dig själv genom att svara på nedanstående frågor:

 • Hur ligger jag till lönemässigt i dag?
  Titta i Lönesöken (Kräver inloggning på FTFs sida), prata med dina kollegor och oss i personalklubben.
 • Vad gör jag i dag?
  Skriv ner dina arbetsuppgifter. Var konkret. Fundera också över din roll på arbetsplatsen, vid sidan om de ordinarie arbetsuppgifterna. Är du idésprutan? Det sociala kittet?
 • Har något tillkommit och har jag utvecklats?
  Fundera över om dina arbetsuppgifter förändrats sedan det förra lönesamtalet. Har kraven ökat? Har du utvecklats? Även framtida arbetsuppgifter bör vägas in, så vet du att ett större ansvar kommer läggas på din tjänst är det ett bra att ta upp det.

 Under lönedialogen

Argumentera.

Lyft fram dina tre argument för löneförhöjning och dina positiva sidor. Bygg gärna argumenten på punkter som finns med bland lönekriterierna och som stämmer in på dig.

 • Var beredd på kritik. Det är bra om du är förberedd på kritik som kan komma upp under samtalet. Lyssna, ge respons och behåll lugnet! Gå vidare genom att lyfta fram dina fördelar.
 • Var saklig. Håll dig till ämnet – din lön.
 • Anteckna. Se till att samtalet dokumenteras och ta anteckningar.
 • Glöm inte att lyssna. Lönedialogen ska vara en dialog – och både du och chefen ska båda ges utrymme att prata.
 • Säg ifrån. Fungerar samtalet dåligt eller är du inte nöjd med budet från chefen – ajournera mötet och prata med oss i FTF.

Om det blir problem

Om du får ett lönebud från chefen som du inte är nöjd med, och om du trots argumentation och diskussion inte lyckas höja det, kan du ajournera mötet. Prata med oss, vässa argumenten och kolla lönestatistik.

Är det riktigt kärvt kan det vara bättre att du förklarar dig oening i lönedialogen och ber oss i klubben prata för din sak i de avslutande förhandlingarna.

Avslutande förhandling – en trygghet

Alla löner är preliminära till dess att vi och arbetsgivaren har haft en avslutande förhandling. Först då fastställs lönerna. Det innebär att du kan prata med oss i personalklubben om du känner att lönedialogen inte gav det du egentligen är värd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: